top of page
Jessy-De-Frenne-Kinesitherapie-Hoeilaart-30.jpg

PRENATALE KINESITHERAPIE

Als zwangere vrouw ondergaat uw lichaam op relatief korte tijd grote veranderingen. Om deze veranderingen minder als klachten te ervaren, is prenatale kinesitherapie noodzakelijk. Tijdens de prenatale sessies informeer ik u met allerlei tips & tricks zodat uw lichaam postnataal sneller zal herstellen. Preventie is hier de sleutel!

 

Deze prenatale sessies zijn niet dezelfde als diegene die plaatsvinden bij een vroedvrouw. Beide sessies zijn een absolute must voor elke zwangere vrouw.

Het prenatale deel bestaat in mijn praktijk uit 3 even belangrijke luiken.

 

  • Het behandelen van eventuele symptomen/klachten van de zwangere vrouw zoals bijvoorbeeld rug- en nekpijn, bekkeninstabiliteit, pijnlijke buikspieren, vermoeide spieren, vochtophopingen (oedeem) via manuele lymfedrainage en dergelijke.  

                          

  • Het preventief trainen van de bekkenbodemspieren.
    Ongewenst urineverlies is namelijk een vaak voorkomende klacht bij vrouwen, zowel op het einde van de zwangerschap (7/10), als na de bevalling. Uit goed uitgevoerde studies bleek dat wie tijdens de zwangerschap startte met bekkenbodem-training, minder kans had op urinaire en fecale incontinentie in de eerste jaren na de zwangerschap. Wie de bekkenbodem goed kan controleren tijdens de zwangerschap zal een vlottere bevalling hebben (kortere 1e en 2e fase bij 1e partus, niet meer episiotomieën, niet meer kunstverlossingen, niet meer scheurtjes!)                           

            

  • Het overlopen van de bevalling zelf. Wanneer vertrekt u naar het ziekenhuis? Hoe verloopt de bevalling? Wat is een wee of contractie? Hoe vangt u deze weeën of contracties op? Hoe moet u persen? Welke ademhalingstechnieken dient u uit te voeren om de bevalling zo vlot mogelijk te laten verlopen? Dit en nog veel meer wordt tijdens 1 sessie van 1u30 besproken. Hierbij mag de partner steeds aanwezig zijn.

POSTNATALE KINESITHERAPIE

Wanneer start u best met de postnatale kinesitherapie? 

 

(Telkens op advies van uw gynaecoloog/arts)

 

  • Na een natuurlijke (vaginale) bevalling kan u best na 5 à 6 weken met de kinesitherapie starten.

  • Na een keizersnede kan u best na 7 à 8 weken met de kinesitherapie starten.

  • Indien u reeds versterkende bekkenbodemoefeningen heeft geleerd in een kiné-praktijk of in het ziekenhuis, gelieve hiermee dan een paar dagen na de bevalling te starten.   

                         

 

Waaruit bestaat de postnatale kinesitherapie in mijn praktijk?

 

  • Bekkenbodemtraining: Het intensief trainen van de bekkenbodemspieren. Deze behandeling bestaat uit het juist trainen van de bekkenbodemspieren zodat symptomen zoals oa. ongewenst urineverlies, vaginale verzakking, een te gespannen bekkenbodem en dergelijke, behandeld worden. Dit gebeurt, in overleg met de patiënt, via een inwendig toucher, met of zonder Biofeedback/Elektrostimulatie.

  • Versterken van de buikspieren. (Sluiten van een eventuele diastase van de rechte buikspieren)

  • Stabilisatie-training (core-stability)

  • Algemene reconditionering, d.w.z. progressief opbouwende kracht- en conditietraining.

  • Behandelen van eventuele symptomen/klachten.

 

Heeft u nog vragen? Dan kan u me steeds e-mailen en help ik u met plezier verder. 

Jessy-De-Frenne-Kinesitherapie-Hoeilaart-20.jpg
bottom of page